Nekünk ez nem csak munka...ÉLETFORMA!

A Kutyás Személyfelkutatás - Borsod Dogsport Miskolc Csoport, a Borsod Dogsport Egyesület speciális mentési egysége, 2018. október 15. napján, 10 keresőkutyás párosával kilépett a Neptun Mentőcsoport kötelékéből, ahol 2012. óta végezte munkáját.

Köszönjük Dr. Mezősi Tamásnak, a Neptun Búvár Klub korábbi elnökének az elmúlt évek folyamatos segítő munkáját, amely nélkül most nem állhatnánk a saját lábunkra.
Köszönjük Komondi Piroskának a szakmai felkészítést, a rengeteg segítséget és azt, hogy elindított minket ezen az úton.
Köszönjük a Baráthegyi Vakvezető VKI együttműködését.
Köszönjük a közös munkát Golej Szabolcsnak a Neptun Búvár Klub jelenlegi elnöknek és a Klub búvárainak.

Együttműködésükre továbbra is számítunk, mert bár útjaink elváltak egy célért küzdünk, az Életért!

Munkánkról a teljesség igénye nélkül:

  • 2012-2018. között részt vettünk két minősítő gyakorlaton, melyen 2012-ben Verpeléten megszereztük, majd 2017-ben Mályiban megújítottuk a Bükk Mentőcsoport nemzeti bevethetőségi engedélyét.
  • 2016-ban Mezőkövesden részt vehettünk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság által szervezett katasztrófavédelmi gyakorlaton.
  • 2017-ben a Kelet- magyarországi Speciális Mentő Egyesület Rakamaz és Tokaj térségében tartott több fázisból álló gyakorlatot rendezett, melyen a Neptun Mentőcsoport tagjaként képviseltük Miskolc városát.
  • 2018-ban az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Neptun Mentőcsoporttal, a 2017. évi gyakorlat folytatásaként, Miskolcot képviselve megrendezhettük a Speciális Mentőcsoportok Gyakorlatát. Az általunk koordinált kutyás kereső fázis remekül sikerült és a vendégcsapatok tetszését is elnyerte.
  • 2018-ban Egyesületünk elnöke, Dr. Mezősi Tamással együtt, a Kelet- magyarországi Speciális Mentő Egyesület felkérésére, Franciaországban, segítőként vehetett részt a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) által évente megrendezett bevethetőségi teszten (MRT – Mission Readiness Test), mely az egyik legkomolyabb, emelt szintű, 36 órás minősítő gyakorlat.
  • 2012. és 2018. között több éles bevetésen vettünk részt, ahol keresőkutyás párosainkkal eltűnt emberek keresésében nyújtottunk segítséget a hatóságok felkérésére. A többnyire éjszaka érkező bejelentésekre lehetőségeikhez mérten azonnal reagálunk. Előfordult, hogy éjjeli bevetés után mentünk reggel dolgozni, hogy hétvégénket áldoztuk egy-egy eltűnt keresésére, sőt olyan esethez is kimentünk, ahol szinte minimális lehetőségünk volt a keresésre.

Kutyáink szigorú képzési tervet követnek. Minden párosunk megszerezi az alap “E” vizsgát, majd a kísérőkutya “BH” vizsgát, hogy kutyáink minden helyzetben engedelmesen és szocializáltan tudjanak viselkedni. A szakmai vizsgák több változatával dolgozunk és dolgoztunk már, ide értve a IPO munkavizsga nyomkövetés részét, az FH munkavizsga nyomkövetés részét, a Magyar Nemzeti Mentőkutya Vizsgát terület, rom és nyom ágazatokban, valamint az IRO Nemzetközi Mentőkutya Vizsgát rom, terület és nyom ágazatokban. 

Párosaink felkészültségüket rendszeresen bizonyítják helyi, fővárosi illetve vidéki versenyeken, ahol szinte mindig dobogós helyet érünk el.

Rendszeresen tartunk óvodák, általános iskolák, illetve középiskolák felkérésére kutyás bemutatókat, részt veszünk helyi rendezvényeken, népszerűsítve a kutyás sportokat, és a mentőkutyás munkát. Ezeken a bemutatókon kutyáink megtanulnak nagy tömegben, különféle emberek (gyerekek, felnőttek, idősebbek) társaságában, vagy erősebb zajban nyugodtan viselkedni. 

Minden szabad időnket kutyáink képzésével töltjük. Nyári időszakban heti 7 napot töltünk a tréningpályán, valamint külső helyszíneken. Területkeresés, romkutatás és nyomkövetés ágazatokban is dolgozunk. 

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a mentőkutyázás nálunk életforma
logo

Speciális Mentőcsoportok Gyakorlata 2018. június 22-24.

Fergeteges hétvégén vagyunk túl, nagyon izgalmas, színvonalas feladatok megoldásával!
Csapatunk hétvégén közreműködött a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat szervezte speciális mentőcsapatok gyakorlatának lebonyolításába, Mályiban - 2018. június 22-24.
Kis csoportokra osztva, olyan területen kereshették a bajba jutott család eltűnt gyerekeit, a résztvevők amilyen területen egyébként ritkán keresenk.
A terület mocsaras, vízben folytatódó sűrű nádas terület volt, ahol a kutyáknak be kellett úszniuk a sűrű náddal fedett területre és be kellett menniük a mocsaras részre, hogy megtalálják az eltűnt gyerekeket.
Mezősi Tamásnak és Szepesi Gábornak köszönhetően keresés előtt, megtanulhatták bemérni az eltűnt személyek telefonját a Locus Map és a Find My Divice programot használatával, ami nagyon jó kiindulási pont lehet a keresési munkában. 
A résztvevők izgalmas rommunkán vehettek részt egy hatalmas gyárterület már nem használt részén. Volt ott minden! Magas födém nélküli faltető, korom sötétben szomszéd falra lecsapódó szag, bála rengeteg tetején rekedt áldozat, csukott műhely autójában rekedt áldozat és még sorolhatnánk.
Külön köszönet Vincellér Tibornak a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület vezetőjének az MRT felkészítőről tartott beszámolójáért és a Nikuval együtt megteremtett alpintechnikai lehetőségért!
Ezen a hétvégén, megismerkedhettünk mi is a mantrailing szellemiségével. A Kutyákkal az Életért Alapítvány két tagja Kovács Endre és Gazdag Pál az Olaszországból hozott tapasztalatokat osztotta meg a résztvevőkkel.
Az időjárás volt az egyetlen, ami nem kedvezett ennek az izgalmas gyakorlatnak, volt égszakadás, jégeső és még mi minden...
Az eseményt Orlik Zoltán az MMSZOSZ elnöke is megtisztelte jelenlétével.

Andornaktálya eltűnt ember

Ma délután riasztást kaptunk, miszerint Andornaktályán eltűnt egy 67 éves néni a helyi Rehabilitációs Intézetből. Mentőcsapatunk 3 tagja 3 területkutató kutyával indult az eltűnt személy keresésére.
Vonulásunk alatt érkezett a hír, hogy a keresett nénit megtaláltak.
FB IMG 1511818776579

Eltűnt férfit kerestünk

2017.október 06-án, pénteken, a délutáni órákban érkezett a riasztás, hogy vélhetőleg öngyilkossági szándékkal eltünt egy férfi. Azonnal kivonultunk a keresési területre, ahol a rendőrségi inforációk alapján, rendőrségi biztosítás mellett, 4 keresőkutyás párossal megkezdtük a terület átkutatását. Mintegy 3 km sugarú körben ellenőriztük le a bányaterületet és környékét. Sajnos a keresés aznap nem hozott eredményt.

2017.október 08-án, vasárnap, a család kérésere ismételten kiszálltunk a helyszínre, ezúttal a Jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítvány kutyásaival egységben. Újabb közel 2 km-es sávot kutattunk át, sajnos aznap is sikertelenül.

Az üggyel kapcsolatosan több megkeresést nem kaptunk, további információval sajnos a hatóságok sem szolgáltak nekünk. 

Nemzeti Minősítő Gyakorlat 2017

A Bükk Mentőcsoport tagjai nem unatkoztak a hétvégén, ugyanis újraminősítő gyakorlaton vettek részt október 06-07-én. Több összetett feladat megoldása várta a megjelenteket a két nap alatt, hiszen vízkár-elhárítás, árvízi védekezés, búvár tevékenység, eltűnt személyek felkutatása, vízből mentés során kellett megmutatniuk a tagoknak, hogy képesek arra, amit egy esetleges beavatkozás alkalmával meg kell oldaniuk.

Ezen a gyakorlaton a mi kutyásainknak is volt alkalma részt venni így ismételten megszerezték a minősítést az elkövetkező 5- évre a Neptun mentőcsapat színeiben.

Gratulálunk a résztvevő csapattagoknak az eredményhez, valamint köszönjük az elmúlt években nyújtott áldozatos munkájukat.

Bővebben: B.A.Z Katasztrófavédelem


 

Mentőkutyás szakmai gyakorlat - Tokaj

A Kelet- magyarországi Speciális Mentő Egyesület 2017. szeptember 1-3. között, Rakamaz és Tokaj térségében tartott több fázisból álló gyakorlatot.Az eseményen 35 fő vett részt, a KMSME tagjain kívül részt vettek az idei gyakorlaton a miskolci Neptun Mentőcsoport búvár (Neptun Búvár Klub) és mentőkutyás (Borsod Dogsport) szakemberei, valamint a jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítvány mentőkutya vezetői is. A gyakorlat során több területen is végeztek feladatokat. A speciális mentők gyakorolták a kisgépkezelést, egészségügyi ismeretekről, alpin technikai ismeretekről kaptak oktatást, gyakorolták a tájékozódást, térkép, tájoló használatával. A gyakorlat fontos része volt a területkutatás, illetve romos épületben kutatás emberek után, kutyás egységek bevetésével. A gyakorlat lezárásaként, csapatépítő játékokon vettek rész a mentőcsapatok, illetve vasárnap történt a gyakorlat kiértékelése is.

A hétvégi gyakorlat kiváló lehetőség volt a különböző mentőcsapatok tagjai számára, hogy gyakorolják a közös munkát, új módszereket, fogásokat sajátítsanak el a hatékonyabb mentés érdekében.

Eltűnt férfi keresése a Hernádban

2017.augusztus 03-án 18:00 -kor újboli riasztás érkezett a Neptun Mentőcsoporttól, hogy szükségük van egy Gesztelynél a Hernádban eltűnt személy kereséséhez a segítségünkre. Így a Neptun Mentőcsoport egy órán belül a helyszínre érkezett három búvárral és két keresőkutyával. Sajnos aznap nem jártunk sikerrel, mivel sötétedés után a nehéz terepviszonyok és a korlátozott látási viszonyok miatt a keresést fel kellett függesztenünk. 

20525339 1405346736226793 472197011582340835 n gesztely3

Eltűnt keresés Sajónémeti

2017.július 21-én 15 30 -kor érkezett a riasztás a Neptun Mentőcsoporthoz, hogy Sajónémetinél egy folyóban eltűnt személy kereséséhez lenne szükség búvárokra valamint kereső kutyásokra. A Neptun Mentőcsoport három búvárral, három kutyással és négy keresőkutyával szállt ki a helyszínre két órán belül. Sajnos a pénteki napon nem jártunk sikerrel, így sötétedés után 2200 órakkor a nehéz terepviszonyok miatt a keresést fel kellett függesztenünk.

2017. július 22-én, szombaton kora reggel újra a helyszínre mentünk és további 7 km területet, valamint a folyó fentebbi szakaszát ellenőriztük le hat óra folyamatos munkával. Három búvár, négy kutyás és hat keresőkutya dolgozott a szombati napon, sajnos sikertetelül. A nagy meleg miatt hat órán túl a keresést a csapat nem folytathatta. 

2017. július 23-án vasárnap a hozzátartozók keresési területen kívül megtalálták az eltűnt holttestét. Őszinte részvétünk a családnak.

Köszönöm a csapatnak, hogy a riasztás első pillanatától megfeszített munkával dolgoztak és a nehezített terepviszonyok ellenére is minden tőlük telhetőt megtettek.

Köszönjük a Rendőrség, a Katasztrófavédelem, a Tűzoltóság, a helyi Polgárőrség, és a lakosok segítségét.

 

2016. október 12 honvédelmi gyakorlat

Gyakorlatot tartott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság 2016. október 12-én Mezőkövesd térségében, a cél az volt, hogy a fegyveres összeütközések időszakában végrehajtandó polgári védelmi feladatokat gyakorolják, melyen a Borsod Dogsport Egyesület mentőkutyásai is részt vettek a Neptun Mentőcsoport színeiben. 

wm
Forrás: http://baz.katasztrofavedelem.hu/

Elérhetőségeink

Szepesi Gábor

Tel.: +36-70/428-59-40

email:

  1. gubbi13@gmail.com ,
  2. borsoddogsport@gmail.com

 


 

Borsod Dogsport Egyesület

 

Bankszámla szám: 11734286-21451377

Adószám: 18145474-1-05

 

3521 Miskolc, Erkel Ferenc u. 126. 

Térkép

 


 

Foglalkozásaink időpontjai:

Szombat és Vasárnapi nyitvatartás: 

Szocializáció: 1000-tól 1100-ig

Kezdő engedelmes: 1100-tól 1200-ig.

Vizsgára, versenyre felkészülés 1300-tól.

 

 ubi


 

Partnereink

Borsod Dogsport Facebook

Kutyás Személyfelkutatás Fb.