Borsod Dogsport Egyesület

A Borsod Dogsport Egyesület 2010-ben alakult. Célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kulturált állattartást, a kutyás szabadidős tevékenységeket, valamint munkasportokat.

Az Egyesület által működtetett Kutyaiskola, a kutyázás szinte minden területét érintő kínálattal várja a hobbi-, sport,- munka-, szolgálati-, valamint versenykutyásokat tanfolyamokkal, egyéni képzésekkel.

A képzések során az oktatók a humánus módszerekre, a pozitív megerősítésre, valamint a megfelelő motivációra helyezik a hangsúlyt. A tanítványok kis létszámú csoportokban, egyéni tempóban, saját igényeiknek és teljesítményüknek megfelelően haladhatnak.

Mivel az állatok védelme, valamit a kulturált állattartás meghonosítása rendkívül fontos cél, az Egyesület állandó kedvezményt biztosít a mentett, örökbefogadott-, valamint az ivartalanított kutyák számára. A kutyák testi és lelki egészségének megóvása érdekében, sportcélú tanfolyamokon csak az adott célra alkalmas fajtájú, egészségi állapotú és temperamentumú kutyák képzését vállalják.

A Egyesület bemutató csoportja 2011. évtől egészen a mai napig rendszeresen ellátogat a város oktatási-nevelési intézményeibe, ahol ingyenes előadásokkal és bemutatókkal igyekszik támogatni a felelős állattartásra nevelést, valamint népszerűsíteni a kutyás sportokat a gyermekek körében.

2012-ben a Baráthegyi VKI Alapítvány segítségével indult el a Mentőkutya képzés, melynek elsődleges célja a mentőkutyás utánpótlás nevelése volt. Ennek köszönhetően még 2012. évben az Egyesület mentőkutyásai, a Neptun Mentőcsapat színeiben sikeresen részt vettek a regionális BÜKK Mentőcsoport Verpeléti minősítő gyakorlatán, ahol nemzeti bevethetőségi engedélyt szereztek. Az Egyesület által képzett mentőkutyák 2012. óta folyamatosan aktív tagjai a Neptun Mentőcsapat Tagjai.

2013-2014. évben az Egyesület több Magyar Nemzeti Vizsgát szervezett, ahol a kutyák megszerezték az alapminősítés az éles bevetéseken való részvételhez.

2015. évtől kezdődően az Egyesület mentőkutyái éles bevetéseken is részt vehetnek. A Neptun Mentőcsapat színeiben a hivatalos megyei riasztási listára kerültek.

A sportkutyások 2015-ben több BH (kísérő kutya) és IPO (őrző-védő munka) versenyen is jó eredménnyel szerepeltek.

2016-ban átalakult a mentőkutyás képzés, ennek köszönhetően ismét lehetőség nyílt az utánpótlás nevelésre. Már nem csak hazai, hanem nemzetközileg elismert vizsgákra is felkészülhetnek a tagok.

2016-ban Egyesület által kidolgozott speciális és egyedülálló Alapfokú Kutyatartói Vizsga Szabályzat alapján elindult a „Barátom 4 lábon” Tanfolyam, ahol nem csak a kutyák tesznek engedelmes vizsgát, de gazdáik is számot kell adjanak a kutyatartás alapjairól szerzett elméleti tudásukról.

2017. évben a „Barátom 4 Lábon” Tanfolyamon már 12 páros szerezte meg az alapfokú kutyatartói vizsgát.

A szolgálati és sport kutyások több versenyen és vizsgán is kiemelkedően teljesítettek. 

2017. évben a Neptun Mentőcsapat színeiben, hivatalos Katasztrófavédelmi Gyakorlat keretében sikerült megújítani a nemzeti bevethetőségi engedélyt.

A mentőkutyák 2017. évben több gyakorlaton és négy éles bevetésen is részt vehettek a megyében és országszerte, köszönhetően a Katasztrófavédelemmel és a Rendőrséggel kialakított szoros együttműködésnek.

A mentőkutyák képzése folyamatosan bővül. A területkeresés, nyomkövetés és romkutatás mellett, a közelben lévő sebesvízű folyók sajnos indokolttá tették, hogy 2017. évtől bevezetésre kerüljön a hullakereső kutyák képzése is.

2018-ban 18 dobogós helyet szerezhettünk meg az ország különféle versenyein. 

2018-ban az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Neptun Mentőcsoporttal, a 2017. évi gyakorlat folytatásaként, Miskolcot képviselve megrendezhettük a Speciális Mentőcsoportok Gyakorlatát. Az általunk koordinált kutyás kereső fázis remekül sikerült és a vendégcsapatok tetszését is elnyerte.

2018-ban Egyesületünk elnöke, Dr. Mezősi Tamással együtt, a Kelet- magyarországi Speciális Mentő Egyesület felkérésére, Franciaországban, segítőként vehetett részt a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) által évente megrendezett bevethetőségi teszten (MRT – Mission Readiness Test), mely az egyik legkomolyabb, emelt szintű, 36 órás minősítő gyakorlat.

2018. év végétől a Neptun Mentőcsoportból kilépve, immár önállóan végezzük tevékenységünket. Egy Technikai Egységgel kibővülve mobil készülék lokalizáció, gps követés, valamint kamerás drón használatával tudjuk hatékonyabbá tenni munkánkat. A mobil készülék lokalizáció használatával az eltűnt személynél lévő készülék aktiválása, valamint helyzetének bemérése lehetséges. A gps követés által a kutyás egységek mozgása követhető, illetve rögzíthető. A kamerás drón lehetővé teszi a magasabban fekvő pontok ellenőrzését, olyan helyeken is, ahol a feljutás nem biztonságos, vagy lehetetlen, így a tűzoltóság alpintechnikai egységét mentesíteni tudjuk a fölösleges bevetésektől.

 

Elérhetőségeink

Szepesi Gábor

Tel.: +36-70/428-59-40

email:

  1. gubbi13@gmail.com ,
  2. borsoddogsport@gmail.com

 


 

Borsod Dogsport Egyesület

 

Bankszámla szám: 11734286-21451377

Adószám: 18145474-1-05

 

3521 Miskolc, Erkel Ferenc u. 126. 

Térkép

 


 

Foglalkozásaink időpontjai:

Szombat és Vasárnapi nyitvatartás: 

Szocializáció: 0800-tól 0900-ig

Kezdő engedelmes: 0900-tól 1000-ig.

Vizsgára, versenyre felkészülés 1800-tól.

 

 ubi


 

Partnereink